Návod na šití FITNESS legíny

Návod na šití FITNESS legíny

Střih na legíny zde.

Volba velikosti: měříme se opravdu natěsno (pěkně přitažený metr) kolem boků. Podle tabulky u střihu vybereme velikost. Pokud jsme na rozhraní velikostí, tak volíme tu menší.

Např: obvod sedu 120 cm je vel. 48, obvod sedu 91 cm je vel. 36, obvod sedu 133 cm je vel. 52.

 

DSC_5026

1/ Nastříháme si díly. Na každém dílu je vyznačen směr niti (osnova...prostě ta dlouhá šipka uvnitř dílu:-). Tento směr niti se musí pokládat rovnoběžně s pevným krajem látky (tzn. šipka na nohavici musí být od kraje ve stejné vzdálenosti po celé délce nohavice). Ono se to jako zdá, že to zvládneme položit podle oka, ale zrovna u této nohavice to opticky klame, tak ať ji máme rovně položenou a vyhneme se dotazům "Proč se mi přetáčí nohavice legín?". Zároveň si na díly vyznačíme kolenní značky (pomohou nám pak při sešívání dlouhých švů).

 

DSC_5034

2/ Začneme s dlouhými bočními díly. Na horní rozšířený kraj dílu budeme všívat gumičku, která nám zpevní budoucí kraj kapsy.

 

DSC_5044

3/ Používám plavkovou gumu šíře 8 mm, která si charakterem velice dobře rozumí se sportovním úpletem. Lze místo ní použít i lastin šíře 8 mm, ale ten je v tomto případě takový "tvrdý" a trošku obtížněji se hladce všívá, je to prostě až druhá volba. A ne - vlizelín v tomto případě použít nejde, protože nepruží a my potřebujeme nejen vyztužit, ale i hóóódně pružit:-).

 

DSC_5035

4/ Gumičku položíme na rub dílu kousek od kraje a ořezáváme pouze úplet. Gumičku musíme všít hladce.  Kdo nemá moc zkušeností, tak si klidně prvně nacvičí všívání gumičky na kousku úpletu (stačí vzorek 10 x 7 cm). Vyhneme se tím dotazům "Proč se mi okraj nařasil?" - gumičku jsme nevědomky natahovali a "Proč se mi okraj celý zvlnil?" - to jsme vytáhli úplně vše. Takže pokud nemáme vzorek pěkně rovný a hladký, tak ještě určitě musíme vychytat techniku všívání gumičky a pak až pokračujeme dál:-).

 

DSC_5036

5/ Našitá plavková gumička k hornímu kraji bočního dílu.

 

DSC_5037

6/ Okraj s gumičkou založíme do rubu a prošijeme elastickým stehem. Opět platí, že musíme prošít pěkně hladce (bez nechtěného vytažení).

 

DSC_5038

7/ Pohled z rubu.

 

DSC_5040

8/ Nyní si vezmeme druhý boční díl  a ze střihu si přeneseme značky, kam se bude následně umísťovat okraj prvního dílu s gumičkou, co jsme si v předchozích krocích nachystali.

 

DSC_5042

9/ Díly si položíme na sebe (podle značek).

 

DSC_5043

10/ Díly leží na sobě, sešpendlíme si díly u okraje kapsy a i v místě, kde bude kapsa končit.

 

DSC_5045

11/ Tam, kde v rubu končí boční díl 2, tak si přes oba díly vše prošijeme, tím se díly spojí a vytvoří se kapsa.

 

DSC_5046

12/ Pohled z rubu.

 

DSC_5047

13/ Nyní už půjdeme vytvořit celou nohavici. K bočnímu dílu si položíme PD. A teď pozor - PD patří k té straně bočního dílu, kde je kapsa níž (věřte mi, 2 x si to zkontrolujte, protože až to budete muset párat, tak já jsem to tady psala, že zaměnit strany jde velice jednoduše:-).

 

DSC_5048

14/ Díly složíme líci na sebe a sešijeme členící šev (hlídáme si kolenní značky, aby nám na sebe seděly). Sešíváme při lehoučkém natažení materiálu (nemyslím tím vytáhnout jako špagetu), protože tyto délkové švy budou značně namáhané, tak ať na to exponování mají trochu prostor bez popraskání švů.

 

DSC_5049

15/ Díly rozložíme.

 

DSC_5050

16/ Připravíme si ZD - opět opakuji, že ZD patří k té straně bočního dílu, kde je kapsa výš.

 

DSC_5051

17/ Díly složíme líci na sebe a sešijeme druhý členící šev.

 

DSC_5052

18/ Díly rozložíme, švy sežehlíme směrem ven z bočního dílu.

 

DSC_5053

19/ Členící šev prošijeme. Samozřejmě prošívají jen ti, kteří mají vychytaný elastický steh, protože až do těch legín polezeme jak do kompresních punčoch (prostě blbě:-), tak je celkem jistota, že to nebude bez ztráty kytičky. Prošití není z hlediska funkce nutné, takže žádný stres, když ho vynecháme. Ostatní, co jsou s prošíváním v pohodě, tak opět při lehkém (drobném) natažení materiálu prošíváme na coverlocku.

 

DSC_5054

20/ Obě rozložené nohavice složíme na sebe a sešijeme sedové švy. Sedové švy opět při sešívání mírně natahujeme, protože až si budeme legíny pásat až pod prsa, tak ať to taky vydrží, hlavně v oblasti sedového výkroje.

 

DSC_5055

21/ Sedové švy můžeme také prošít (to už jsem si vysvětlovali, jak a jestli vůbec).

 

DSC_5056

22/ Složíme na sebe krokové okraje a sešijeme.

 

DSC_5057

23/ Založíme dolní kraj nohavic a prošijeme.

 

DSC_5058

24/ No a teď jdeme na pas k legínám, které jsme zvládli tak pěkně ušít. Přece si to nyní nepokazíme páskem, takže nikam nespěcháme a kdyby měl někdo pocit, že je to trochu zmatený, tak musí mít ty díly pasového límce v ruce  a podle obrázku v návodu s nimi točit jako s rubikovou kostkou a určitě to klapne:-). Takže střihneme dva pasové límce (střih se dává na předním středu na přeložku).

 

DSC_5059

25/ Sešijeme si šev u obou dílů.

 

DSC_5060

26/ Jeden z dílů (na obr. ten horní) přetočíme do líce a vsuneme jej do druhého, aby oba díly byly líci k sobě.

 

DSC_5061

27/ Pasové límce sešijeme (hladce bez vytažení) v horním kraji.

 

DSC_5062

28/ Díly rozložíme a šev v rubu sežehlíme. Tak a teď můžeme do pasového límce jen volně vložit gumu (takže přeskočíme na obr. 31, 32 - střihání a sešití gumy a pak rovnou na 40 atd.) nebo můžeme celou gumu do pasového límce všít a pokračujeme tedy směle dál.

 

DSC_5063

29/ Nyní si musíme na sežehleném švu vyznačit pár značek pro perfektní všití gumy. Nejprve si vyznačíme polovinu (logicky leží naproti zadnímu švu).

 

DSC_5065

30/ A pak si vyznačíme i čtvrtiny.

 

DSC_5066

31/ Ustřihneme si gumu (doporučená délka je uvedena v tabulce u střihu, ale samozřejmě každý máme jinou postavu, komu by legíny při pohybu trochu sjížděly, klidně si gumu střihne o 2-3 cm kratší). Na fotce je zcela vyhovující guma od výrobce PEGA (šíře 1,5 cm).

 

DSC_5067

32/ Konce gumy přes sebe cca 1 cm přeložíme a sešijeme.

 

DSC_5068

33/ A stejné značky si vyznačíme i na gumě - polovina a čtvrtiny.

 

DSC_5069

34/ Nyní dáme pas a gumu dohromady. Gumu budeme přišívat na sežehlený pasový šev. Teď je důležité nedávat sešitý spoj gumy na zadní šev pásku, kde už je i bez tohoto prvku dost vrstev na sobě a nedělá to tam dobrotu. Takže spoj gumy si položíme na vyznačenou čtvrtinu (ve finále pak bude schovaný na našem boku zcela neviditelně).

 

DSC_5070

35/ Gumu navlečeme přes celý obvod pasového límce a přichytíme ji špendlíky na pasový šev podle značek.

 

IMG_3903

36/ Kraj gumy pokládáme přesně ke švu, aby byla guma po všití zcela v hraně pasového límce.

 

DSC_5071

37/ A teď druhé upozornění - jak jsme dávali spoj gumy na značku čtvrtiny, tak nyní na druhé straně (na druhé vyznačené čtvrtině) začneme gumu přišívat na pasový šev. Jde o to, že kdybychom začali klasicky všívat gumu na zadním švu nebo na jejím spoji, tak po došití se v těchto místech vytvoří takové nevzhlednosti (prostě guma + moc vrstev + začátek a konec šití...nefunguje to). A tady se nám začátek a konec šití pěkně sejde a po obléknutí legín se schová opět na boku, takže nádhera. Věřte mi, hledala jsem pro vás nejlepší a nejpřijatelnější řešení:-). Guma se dá všívat na obyč. stroji např. cik cakem takto po rubu, kde je vidět na gumu.

 

DSC_5072

38/ No a když se podaří, co se dařit má, tak je to pak takto pěkně přišité. Já gumu nepřišívám po rubu, ale šiji po lícové straně coverlockem, takže na ni při šití nevidím (je v rubu), ale prsty si vše rovnám do svého místa a opět je to o cviku. Při šití dotahujeme pouze gumu, látku nenatahujeme vůbec. Pokud bude mít někdo šev podezřele zvlněný, natahoval s gumou i úplet, což je chyba a celé si to vytáhl (spravit žehličkou to fakt nejde:-).

 

DSC_5073

39/ Pohled na přišitou gumu z rubu. Jestli má někdo pocit, že šití po tom kraji gumy trochu lítá, tak věřte, že tohle je jako hodně dobrý, když při šití nevidíte na gumu:-)).

 

DSC_5074

40/ Konečně ten pas složíme a buď vypadá jako na obrázku a jdeme ho spojit s legínami nebo je celý pokroucený a uděláme jej znovu a lépe (i toto se musí nacvičit:-). Nebo taky lze celou anabázi s všitou gumou vynechat a sešitou gumu jednoduše jen vložíme volně do takto připraveného pasu. Gumu pak jen přichytíme krátkým prošitím na bocích, aby se nepřetáčela.

 

DSC_5075

41/ Pasový límec vložíme do legín. Šev pasu patří na zadní šev legín.  Přední střed pasového límce patří na přední sedový šev legín. Pas rovnoměrně vešpendlíme do legín (prošití gumy v pase máme pěkně na očích).

 

DSC_5077

42/ Všijeme pasový límec.

 

DSC_5079

43/ Pasový šev můžeme elasticky prošít (směřuje směrem dolů do nohavic). A máme hotovo. Vše hladce, ale při tom vlastně pružně ušito.

 

DSC_5080

44/ Detail pasu.

 

DSC_5081

45/ A ještě v celé své kráse:-).

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz